L&S America Online   Subscribe
Advertise
Home Lighting Sound AmericaNewsLSA DirectoryEventsContacts
NewsNews
NewsNews

-Today's News

-Last 7 Days

-Business News

-People News

-Product News

-Theatre in Review

-Subscribe to News

-Subscribe to LSA Mag

-News Archive

-Media Kit

-A Theatre Project Book

-PLASA Events

Sound Space Vision Provides Acoustic and Audio Solutions for Hong Kong's New Xiqu Center

Xiqu Center's Grand Theatre

Sound Space Vision (SSV) is proud to have been part of the design team for the beautiful Xiqu Center, the first finished building in Hong Kong's new West Kowloon Cultural District, which opened with a grand ceremony on January 20, 2019. The Xiqu Center serves as the gateway to the district and is, fittingly, dedicated to the performance of Chinese Opera (Xiqu) and as the center for preservation and development of the variety of Chinese Opera art forms.

SSV was responsible for the acoustics and audio systems in all the center's spaces, including both amplified and un-amplified performances in the 1,073-seat Grand Theatre, and the 150-200-seat Tea House; a well-equipped Seminar Hall; large and small rehearsal facilities; a recording/broadcast suite; and all the retail, food, and beverage areas connected to the center's public ground-level atrium.

"We were well-prepared for this particular form of opera house having spent many years visiting Hong Kong arts groups, and building on our enthusiasm of Asian arts while working on the theatre design and acoustics for Singapore's Esplanade," says Anne Minors, co-founder and design principal of SSV.

In planning the acoustics and audio design for the Xiqu Center, and the Grand Theatre in particular, SSV took into account the heritage and expectations of Hong Kong audiences and practitioners, and those of visiting artists from mainland China and international patrons and artists.

SSV co-founder and acoustician Bob Essert explains, "The overall aesthetic aim of Xiqu is beauty in all aspects of performance. Practitioners talk of roundness of movement, singing, and instrumental tone. Vocal technique is very different from Western opera, and while individual instrument sounds are not unlike western instruments, the orchestrations and relation to the singers are quite different."

Xiqu plot and emotion are carried substantially by the lyrics, and the text sometimes includes improvisation, so that the audience -- or even the orchestra -- may not know in advance what will be said, so the acoustics must deliver very good vocal intelligibility.

Over the last 50 years, Cantonese Opera has become more amplified to adapt to the poor acoustics of existing venues, and has survived by developing the performance practice along with technology. SSV used this adaptability to integrate natural acoustics and audio design in order to achieve better balance between instruments and softer voices.

The rounded acoustical character of the Grand Theatre, derived from the sinuous curves developed with the architects, is composed of a timber lining of boards milled with gaps and insulation in strategic areas to absorb or scatter sound, while surface characteristics are arranged to control orchestra loudness, maintain clarity, and project voices clearly. This keeps the sound image focused precisely on the singers, and allows performers who prefer natural acoustics (without amplification) -- as is the case for some mainland traditions -- to work with a supportive, but clear, room acoustic.

As in all opera houses, the orchestra pit is at the nexus of the theatre, architecturally, theatrically, and acoustically. The size, shape, and finishes of this pit, along with flexible acoustical elements, tailor the loudness balance between the percussion, other instruments, and vocals.

The pit is fitted with variable lifts to accommodate small Xiqu orchestras, as well as larger Chinese and Western orchestras. Xiqu traditions also include orchestras located offstage in the wings, and this has been considered in the design of the Grand Theatre, with audio support and baffles as appropriate.

The result is a hall which reacts quickly to the performers' nuanced projection, allowing the performers to collaborate precisely and the audience to follow the plot twists and turns in the sound.

The Tea House, a "courtyard theatre" for amplified and unamplified Xiqu performances, is aimed at attracting patrons to a more informal atmosphere where audiences can enjoy drama, music, and comedy of Xiqu performances in an intimate setting. Traditionally, Tea House musicians are seated on stage or at audience level to the side of a thrust stage. SSV designed easily variable finishes and highly flexible audio systems to help project and balance the sound in this intimate space, all of which are integrated into the dimensions, geometry, finishes, and theatrical fittings.

In addition to providing expert advice and specifications for the remaining studios, rehearsal halls, and the Seminar Hall, the ceiling of the Center's ground-level, public atrium was designed to control day-to-day noise such as shoppers, background music, and traffic from becoming a distraction in other areas. Suspended from the building's roof at the fourth level, the Grand Theatre's base provides the decorated ceiling for the atrium.

Blending SSV's extensive experience with Western opera houses with its interest and enthusiasm for Asian art forms, the Xiqu Center has benefited from SSV's careful attention to the intricacies of art forms and music, and the potential unlocked in the hall's acoustical signature.

The integration of audio systems and room acoustics for the Xiqu Center allows a wide and continuous spectrum of "acoustical production," from highly amplified to nearly natural, while supporting the visual beauty of the productions.

Hong Kong's Xiqu Center is a landmark building not only for being the first completed building in the vast West Kowloon Cultural District, but also in the way it preserves and reinvents Xiqu for the city and beyond. It gives the Hong Kong fans and the city's many visitors a 21st century experience of traditional arts.

Xiqu Center architects: Revery Architecture (formerly Bing Thom Architects) and Ronald Lu & Partners

SSV Xiqu Center collaborators: Roger Gans Audio Design, Stage Consultants, and Wilson Ihrig Associate For more information visit the URL below.

WWWwww.soundspacevision.com


(11 February 2019)

E-mail this story to a friendE-mail this story to a friend

LSA Goes Digital - Check It Out!

Follow us on Facebook  Follow us on Twitter

PLASA Media PLASA Focus